НАП: Наредба Н-18 няма да бъде отложена, търговците бесни

Фирми отлагат внедряването на новия софтуер за управление на продажбите

14.01.2020 | 16:30 Редактор: Кристина Крумова
НАП: Наредба Н-18 няма да бъде отложена, търговците бесни

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите, с изискванията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван. Това стана ясно на среща между Националната агенция за приходите и Българската асоциация по информационни технологии, на която присъстваха разработчици на софтуер за управление на продажбите.

Вчера търговци поискаха по-дълъг срок с протест пред финансовото министерство. Експертите на приходната агенция съобщиха, че към момента има над 500 регистрирани софтуера за продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции.

От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати, пише dnes.bg.

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

Избралите алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК