Боил Банов: Антиките на Божков са без регистрация

Стойността на идентификация на един предмет е 30 лева

31.01.2020 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Изземват антики от колекцията на бизнесмена Васил Божков. Очаква се безценните предмети да бъдат преместени в Националния исторически музей. 

На улица "Московска" има специалисти от Националния исторически музей, които описват и подготвят за изнасяне безценните артефакти.

Министърът на културата Боил Банов заяви, че предметите не са регистрирани, а за да се регистират - е трябвало да бъдат идентифицират от експерти от Националния исторически музей, но това не се е случило заради неплатени такси. 

"Всякакви хипотези за чували и такива глупости - не са състоятелни. Нашата грижа в този процес е да опазим културното наследство, защото е част от миналото и бъдещето на България", допълни Банов.

Стойността на идентификация на един предмет е 30 лв.

"Колекцията има всички необходими документи по закон и прокуратурата няма основание да я иззема", каза директорът на фондация "Тракия" Кирил Христосков.

В колекцията си Божков има картини на български и чуждестранни автори, а общият брой на ценностите е над 2 хиляди, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"В закона никъде не се казва, че една картина или една скулптура, трябва да я регистрираш и аз просто не съм наясно кое е провокирало твоа, което чувам", каза директорът на фондация "Тракия. На мен никой не ми представи като директор на фондацията някакъв документ, списък какво е основанието. Ако са предмет на престъпна дейност аз не мога да разбера как досега като има в предвид, че фондацията съществува от 2004 г." допълни Кирил Христосков.

В същото време Цветомир Найденов, бивш съдружник на Божков и човекът, подал сигнал срещу него в прокуратурата, заяви, че бизнесменът го е заплашил с убийство.

Към държавните обвинители Цветомир Найденов се обърнал, след като получил доказателства за извършени нарушения от Божков. Направил и своя справка в "Търговския регистър".

"Целият случай с тези неплатени данъци тръгна от там, че не може да четирите му фирми да няма нито един отчет. От 2015 г. нито един отчет да не може да се прочете. Защо си крие данъците, които си е платил, като са точно защо ги крие? Защо не си покаже оборотите", каза Цветомир Найденов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Отговорът на Васил Божков не закъсня. В официална позиция до медиите, той заяви за пореден път, че фирмите, свързани с лотарийните игри, нямат неизплатени задължения, но имали над 500 милиона лева внесени такси и данъци. 

"Той отправи конкретно "прехвърлете ми бизнеса ви иначе ще ви ликвидирам. Заплахата беше към мен и брат ми, пред баща ми", каза още Найденов.

Според Найденов, Божков спъвал бизнеса му и с влияние в държавните институции.

Божков стоял и зад хакерски атаки на сайта на Найденов.

"Също така мога да предположа обосновано, че същата хакерска атака се извършва срещу сайта "Спортал" и Новини бг", каза още Цветомир Найденов.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК