Аудиозапис на диктовките замества учители

Родители и учители недоволстват от решения на МОН

21.01.2020 | 19:36 Редактор: Юлия Христова

Аудиозапис на диктовката за външно оценяване на четвъртокласниците замества учителя. Нововъведението предизвика вълна от недоволство сред родители и учители. 

От Министерството на образованието и науката казаха, че още от началото на годината нововъдението е обсъдено с  експертите от регионалните управление. 

От просветното ведомство са на мнение, че записът на диктовката на аудио файл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен  с необходимото темпо за писане в този клас. 

Друг аргумент за новия формат на диктуване е това учителите да не подсказват на някои от учениците. 

Според родителите това ще предизвика излишен стрес сред децата.

Другият казус - близо 900 души, сред които родители и учители са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за промяна във формата на изпита по математика след 7 клас. Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути.

Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Такова е и мнението на Ирина Попова - майка на ученик в седми клас, на който му предстои изпит. 

От просветното ведомство обясниха, че постоянно вървят към намаляване на задачите от първата част на изпита. Като тази година 18 задачи са с избираем отговор - ученикът трябва да избере верния  и две със свободен отговор. По-малко са и задачите от втория модул. 

Тази година изпитите след 7 клас ще бъдат на 9 и 11 юни.

Повече от Боряна Благоева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК