България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак

Каракачанов: Ситуацията е доста напрегната

06.01.2020 | 16:57 Редактор: Кристина Крумова

Стотици хиляди участваха в поклонението пред убития от американските специални части генерал Касем Солеймани в иранската столица Техеран. Множеството издигна антиамерикански лозунги, чуха се и призиви за отмъщение срещу Съединените щати.

Церемонията беше водена от върховния духовен лидер Али Хаменей. Той произнесе кратка молитва и оплака смъртта му. На процесията присъства и наследникът на убития генерал Есмаил Гаани, който обеща отмъщение за смъртта на генерала. Дъщерята на Солеймани също се обърна към Вашингтон. В гневна реч тя отправи заплаха, че смърта на баща ѝ ще донесе мрачни дни за Съединените щати. 

Иранският генерал и главнокомандващ елитните части "Ал кудс" беше убит при американска атака в района на летището в иракската столица Багдад. Това доведе до рязко изостряне на отношенията Техеран - Вашингтон и отправянето на взаимни заплахи. А вчера стана ясно, че Иран окончателно се оттегля от ядреното споразумение, подписано през 2015 година. 

Българският военен министър Красимир Каракачанов заяви, че към този момент в Ирак има двама български офицери. 

"В Ирак ние имаме двама офицери, но те не са във военна мисия, а мисия по обучение на личния състав на иракската армия. Ние винаги имаме план за евакуацията им. До две седмици предстои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим", каза той.

Каракачанов допълни, че за изтеглянето от Ирак трябва да има общо решение на НАТО.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК