Богоявление е - един от най-големите християнски празници

В този ден Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос

06.01.2020 | 07:18 Редактор: Кристина Крумова

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Денят се нарича още Богоявление. В храм "Св. Александър Невски" започна служба, водосветът ще бъде отслужен от патриарх Неофит. 

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят в реката Този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив. 

В Калофер рано сутрин играят мъжкото хоро. Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.

Според християните в нощта преди Богоявление небето се отваря. Смята се, че това, което си пожелаят, се сбъдва.

Столичното свещенство започна архиерейската света литургия. Такъв водосвет се прави само два пъти в годината. Днес православните християни си припомнят, че водата е дар, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

По-късно патриарх Неофит ще се включи в освещаването на бойни знамена. В събитието ще вземе участие и президентът Румен Радев.

Снимка: Благой Цицелков

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК