България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Традиция на 200 години: Калоферци в ледените води на Тунджа

На Богоявление в Калофер празникът започва още от ранни зори

06.01.2020 | 07:58 Редактор: Кристина Крумова

На Йордановден в цялата страна за здраве във водата се хвърля богоявленският кръст. Вниманието на днешния празник обаче е насочено и към един град, който в продължение на стотици години пази традицията жива.

Всяка година калоферци се хващат на емблематичното мъжко хоро и влизат в ледените води на река Тунджа. 

На Богоявление в Калофер празникът започва още от ранни зори. Всички калоферци, готови да влязат в ледените води на река Тунджа, се събират в къщата на кмета.

Според поверието всеки, който влезе във водата, ще бъде здрав през цялата година. Ниските температури не са успели да вледенят изцяло водите на Тунджа. А хора от цялата страна се събират около реката още от 4:00 ч. сутринта.

Под съпровода на тъпани и гайди шествието пристига от дома на кмета до мястото на реката, където ще бъде хвърлен кръстът. Леденото мъжко хоро се води от кмета, а участниците са десетки.

"Стараем се, каквото е било преди, да бъде и сега", сподели кметът на града пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Димо е най-малкият участник в мъжкото хоро и е на крехката възраст от 2 години. Той ще получи кръста, защото по традиция този, който го извади от водата, винаги го дава на най-малкия участник.

Калоферци се надяват тяхната традиция да влезе и в списъка с нематериално богатство на ЮНЕСКО, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Днес жителите на Калофер отбелязват и рождението на големия революционер Христо Ботев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов!

Снимка: Виктор Дремсизов (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК