Син на починал в дома в Горско Косово: Персоналът не е подходящ

Всеки един от 24-те смъртни случаи се проучва отделно

03.01.2020 | 19:38 Редактор: Кристина Крумова

Продлъжават проверките в дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово. Окръжният прокурор на Велико Търново съобщи, че всеки един от 24-те смъртни случаи се проучва отделно и ако се наложи ще бъде направена ексхумация на телата на починалите. 

За първи път пред нашата камера проговори и синът на един от починали пациенти в дома през 2019 г.

72-годишният Кръстьо Георигиве бил настанен в дома на 7 декември 2018 г. с диагноза Алцхаймер, без други продружаващи заболявания. 

"Беше изключително здрав физически", разказа синът му пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Светомир казва, че макар доброто отношение на персолнала и хигиената, която се поддържа в дома, има притеснения относно компетентността на служителите.

На проверка в дома влязоха и инспектори от Агенциа за социално подпомагане, Икономическа полиция, Регионалната здравна инспекция и прокуратурата.

От Окръжната прокуратура във Велико Търново проверяват всеки смъртен случай в дома, като се изяснява диагнозата на всеки от починалите, престоят му и здравословното състояние.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект.

Вижте повече в репортажа на Мирела Дончева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК