24 смъртни случая в дом за хора с деменция, омбудсманът сезира Гешев

Ковачева е сезирала още кмета на общината и Министерството на труда и социалната политика

02.01.2020 | 11:05 Редактор: Кристина Крумова

Прокуратурата влезе в дома за хора с деменция във великотърновското село Горско Косово след сигнал на обмусдмана Диана Ковачева за 24 смъртни случая там. Омбудсманът иска да бъде извършена прокурорска проверка в дома. Внезапно посещение на експертите на обществения защитник през декември констатирало изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция. В доклада на експертите е посочено, че хората, настанени в дома, живеят в изключително лоши битови условия, липса на адекватна медицинска грижа и унизително отношение.

В момента там имало 57 души, декубиталните рани (т.е. от дълго лежане) на един от тях не били обработвани няколко дни, заради липса на медицинска сестра. Според директорката на дома смъртните случаи били заради тежкото състояние на лекуваните хора.

"Ще направим проверка, ако има установени нарушения, ще предприемем съответните действия. Агенцията за качество на социалните услуги, която трябва да бъде изградена, е изключително нужна и важна, за да има стандарти и да може социалните услуги навсякъде да отговарят на очакванията на хората", заяви министър Деница Сачева.

Националният превантивен механизъм - НПМ (дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатрии, центрове за нелегални мигранти и бежанци) установи случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра, пише още в сигнала на омбудсмана.

Омбудсманът е сезирала за случая още кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга и Министерството на труда и социалната политика.

Вижте повече в репортажа на Мирела Дончева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК