България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е отговорен за смъртта на 24 души в Дома за хора с деменция?

Установихме лоши условия и пренаселеност, заяви Диана Ковачева

03.01.2020 | 08:26 Редактор: Юлия Христова

В България има 14 домове за хора с деменция, чийто капацитет е общо за 850 души. Случай, който стана ясен през последните дни обаче, разбуни духовете. 24 случая на починали в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово.

Преди седммица националният омбудсман Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за случая заради 24 смъртни случая само за една година. 

Междувременно кметът на община Сухиндол заяви, че за болните в Дома се полагат нужните грижи, а високата смъртност е следствие от влошеното им здравословно състояние. 

"Бяхме сезирани от жалбоподателка, незабавно наши експерти отидоха на място. Информирахме и министъра на социалната политика. Установихме лоши условия и пренаселеност, самата сграда не позволява по 5-6 души да са в една стая", каза за "България сутрин" Диана Ковачева. 

По думите на омбудсмана за 60 човека има един душ и два санитарни възела.

"На практика починалите са около половината от настанените. Но това не е хоспис. Не можем да кажем каква е причината за смъртността, трябва ясно да се установят критериите за грижата", допълни тя за Bulgaria ON AIR. 

През 2013 г. въпросният Дом за хора с деменция отново е бил проверяван.

"Грижата за тези хора е много важна, част от тях не могат да се обслужват сами. Не смятам, че домът трябва да се затваря, а да се подобрят услугите в него", посочи още Ковачева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК