Главна инспекция по труда погва болници и автосервизи

Предстоят проверки в сектори, рискови по отношение на сивата икономика

02.01.2020 | 20:37 Редактор: Кристина Крумова
Главна инспекция по труда погва болници и автосервизи

Главна инспекция по труда (ГИТ) започва масирани проверки в сектори, които са рискови по отношение на сивата икономика. Един от най-проблемните сектори за сивата икономика са автосервизите.

По предложение на КТ "Подкрепа" ГИТ ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време.

Проверките са в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива". Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост, съобщава "Монитор".

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз.

Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа. Така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК