Удължиха с един месец бедственото положение в Перник

Борисов: Всички ВиК-та да се обединят в едно държавно дружество

27.12.2019 | 13:00 Редактор: Ивет Арабова

Удължават с месец бедственото положение в Перник. Това се реши по време на заседание на кризисния щаб. 

Решението идва по няколко причини. Все още се анализират възможните алтернативни източници на водоподаване. Допълнителни затруднения създаде аварията в кв. "Проучване", която остави без вода хората от района. 

Няколко души бяха и хоспитализирани заради зараза с ешерихия коли. Тяхното състояние към момента е стабилно, съобщиха от здравното заведение, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

От РЗИ правят проучване на качеството на водата в останалите квартали, за да не се допуска подобна ситуация.

Още два блока в кв. "Проучване" остават без водоподаване. Това ще бъде преодоляно до няколко часа, когато аварията ще бъде окончателно отстранена.

"Държавна фирма "Монтажи" и ВиК да започнат подмяна на ВиК мрежата, защото нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че ситуацията от кв. "Проучване" няма да възникне във всяка една точка на територията на Перник", заяви кметът на града Станислав Владимиров.

"Оказа се, че където и да копаем излизат огромни аварии", каза областният управител на Перник Емил Костадинов.

Главният прокурор Иван Гешев се зае лично с казуса. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от ВКП. Командировани в Перник остават икономическият министър Емил Караниколов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Премиерът Борисов нареди всички ВиК-та да се обединят в едно държавно дружество, така че контролът да бъде по-голям. Предвижда се и изграждането на нов водопровод в Перник, който да замени тези, които са на повече от 70 години.

Репортаж на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК