В болницата в Перник приеха хора със симптоми, сходни на зараза с ешерихия коли

До 3 дни ще се разбере къде изтичат хилядите литри вода на ден

25.12.2019 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

Откриха ешерихия коли във водата в Перник, доставиха бутилирана. В болницата в града са приети няколко души със симптоми, подобни на тези на вируса. За Bulgaria ON AIR от болницата съобщиха, че на този етап не може да се каже дали хората са се заразили с бактерията.

На 23 декември постъпват няколко сигнала, че водата в квартал "Проучване“ мирише на тиня. На 24 от Регионалната здравна инспекция правят проверка. Оказва се, че в три от петте проби са установени несъответствия по някои показатели.

Въпреки че е отстранена авария в района, се оказва, че домакинствата от няколко блока ползват вода, заразена с бактерията. От здравната инспекция съобщават, че водата в останалата част на града е годна за пиене. 

От снощи полиция, прокуратура и тежка техника са в "Стомана Перник“. През 150 метра се копае, за да се стигне до тръбата, която подава 40% от водата на перник. Експертите са категорични - от тук се губят над 90 л/сек. 

"Специалистите откриха много голям теч в рамките на около 2,5 км и започват спешни изкопни работи, за може да се установи откъде е този голям теч", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

До 3 дни ще се разбере къде изтичат хилядите литри вода на ден. До тогава полиция и тежка техника остават на място.

Репортаж на Иван Кънчев!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК