Борисов в Перник: Икономическа полиция ще разследва безводието

Изпратени са два ТИР-а с минерална вода и водоноски

26.12.2019 | 13:15 Редактор: Юлия Христова

Икономическа полиция ще разследва водната криза в Перник. Това разпореди премиерът Бойко Борисов. Очакват се резултатите за ешерихия коли на тримата души, приети в болница със съмнение за вирус, причинен от бактерията.

Междувременно продължава подмяната на проблемния участък от водопроводната мрежа в квартал "Проучване" в миньорския град. А премиерът Борисов и двама министри инспектираха ремонтните дейности на място в града.

Във въпросния квартал вода не е имало от 3 дни. Преди това местните разказаха, че имало такава, която е била с мирис на фекалии. И в момента продължава мъчителното ежедневие на перничани, които нямат вода за битови нужди. Ососбено изпитание е ситуацията за семействата с малки деца в града, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.
 

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи, заедно с екипи на ВиК, ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков докладва, че вече има командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтите дейности. По инициатива на МРРБ е монтиран и спирателен кран на главния водопровод преди завод "Стомана".

Питейна вода за жителите на Перник е осигурена, изпратени са два ТИР-а с минерална вода, както и водоноски. Премиерът Борисов разпореди също максимално да се ускори работата и по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3,2 млн.лв.

Вода от язовира вече се пренася от основния изпускател, тоест от дъното на водоема. 

Репортаж на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК