Първи случаи на заболели от грип тази година у нас

Болни от свински грип са две деца на тригодишна възраст от Бургас

20.12.2019 | 20:11 Редактор: Кристина Крумова

Първи случаи на заболели от грип у нас. От националната референтна лаборатория са потвърдили за два случая от Бургас.

Един от начините да се предпазим от грипа е да носим именно маски, когато посещаваме обществени места. В Бургас вече са регистриран два случая на заболели от грип А или така наречения свински грип. И в двата случаи става въпрос за деца. 

Резултатите от националната референтна лаборатория потвърждават първите случаи и на заболели от грип у нас. Става въпрос за две деца на тригодишна възраст, които са хоспитализирани в УМАЛ Бургас.

Те са показали положителни резултати за единият от щамовете - Бризбейн Н1N1, който беше очакван. Бризбейн е един от най-новите щамове, изолиран е за първи път 2018 г., затова и защитата спрямо него е сравнително ниска.
 
Щамът на изолираният вирус в Бургас е включен в противогрипните ваксини. Все още обаче малко българи се ваксинират, а обещаните безплатни ваксини за възрастните хора не достигнаха до всички кабинети. 

Очаква се пикът на грипа у нас да бъде в края на януари. В момента най-широко разпространение на вируса има в Ирландия, Шотландия, Испания и Португалия. За да достигне до нас грипната вълна е нужно поне месец. 

Тази година процентът на ваксиниралите се в Бургаска област е достигал почти 10%. За сравнение обаче в някои страни от Западна Европа процентът е 70.

Вижте поевче в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страница ни във Facebook ТУК