България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Специалист: Пневмонията се развива в хода на грип

Грижата за имунитета помага в борбата със заболяванията

12.12.2019 | 08:55 Редактор: Стефанка Митева

Има ли симптоми на смъртоносните пневмонии и как те се превръщат в толкова опасен убиец?

"Ако нашите защитни механизми са добре, ако нашите имунни клетки са активни, всеки един вирус и бактерия се поемат и се убиват на входната врата. Когато тези клетки не са активни, те пропускат  бактериите, които попадат дълбоко в дихателните пътища и могат да предизвикат възпалително заболяване", това каза пулмологът д-р София Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че този тип пневмония се развива в хода на грипа и е изразена от висока температура, посиняване, ускорен пулс и ускорена дихателна дейност. 

Ангелова припомни, че 2009 година, когато беше епидемията на свинския грип, са се развивали и хеморагични пневмонии, но за момента не може да потвърди дали става въпрос за нова епидемия, защото няма изолиран вирус. 

"Много важно е винаги да се започне с антивирусен медикамент, а да не се тръгва с антибиотиците, защото пък отиваме в ерата на постантибиотичната резистентност. Винаги се започва с антивирусен медикамент, така ще предпазим и белия дроб", съветва д-р Ангелова зрителите на Bulgaria ON AIR.

Пулмологът подчерта, че мръсният въздух влияе и изостря хроничните заболявания,а тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол влияят върху имунитета. Тя приканва хората да се хранят балансирано и да приемат витамини A, C, E, D3. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК