Повикване на линейка - 2 лв! За какво взимат такси столичните болници?

Някои от "услугите" граничат с абсурда

13.12.2019 | 19:04 Редактор: Стефанка Митева

Столични болници взимат такси за услуги, повечето от които би трябвало да са безплатни. Някои от тях пък граничат с абсурда. Това стана ясно след сигнали на пациенти, последвали проверки на Медицинския одит и публикуване на ценоразпис на самите болници.

Въпреки че раждането задължително се покрива от здравната каса, винаги се дават между 800 и 2700 лв. Ако майката иска да се "консултира" за бъдещото кърмене, трябва да плати 40 лева. Справката за точен час за раждане също струва 20 лв. 

Спешната помощ навсякъде по света е безплатна. У нас, обаче, в някои случаи пациентът при повикване на линейка плаща 2 лева. Ако някой иска да си премери кръвното трябва да плати 7 лева, а ако иска да отиде на свиждане, но не в определения час - ще даде на болницата 10 лв. 

Според утвърдения ценоразпис средната цена да се консултираш с професор е 100 лева. В повечето столични големи болници, обаче, сумата е 4 пъти по-голяма - 400 лв. При избор на екип за сложна операция има фиксиран таван от 900 лв. , но на много места сумата е по-висока.

Здравните инспектори са установили и няколко услуги, които нямат никакво логично, или здравно обяснение.  За да разбере един пациент как "да не пада от леглото", той ще трябва да плати 300 лева, а ако иска да получи т.нар. "медицинска индикация за спешност" ще плати 50 лв. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК