Болници изискват плащане от пациенти с допълнително здравно осигуряване

За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор

10.12.2019 | 23:00 Редактор: Кристина Крумова
Болници изискват плащане от пациенти с допълнително здравно осигуряване

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. За това сигнализира на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите ѝ така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите, информира БНР.

Казусът с необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които са здравно осигурени и дори имат допълнителен здравен пакет, е възникнал преди няколко години, съобщи д-р Мими Виткова и обясни:

"Когато започнахме своята дейност, болничните лечебни заведения изискаха от нас, твърдейки, че средствата не достигат, което е факт, обществените средства да заплащаме проценти върху клиничната пътека. Някъде са 20, някъде са 30. Нашите осигурени лица не получават нищо допълнително и в същото време към нас текат упреците. Когато имате договор с това лечебно заведение и с тази болница, защо не си оправите отношенията, а те продължават да изискват от нас още доплащане".

За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор.

От Асоциацията са разговаряли с ресорния министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал. 

Той заяви днес, че се подготвя регламент кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентит.

"Ще засиля контрола. Ние сме подготвили вече в проекта на закон за лечебните заведения, мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите, от гражданите, като това ще намери отражение в наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики", каза Ананиев.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК