Ще плащат ли повече за лекарства хронично болните?

Пациенти и лекари притеснени

12.12.2019 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Лекари предупредиха, че може да се наложи хронично болни пациенти да плащат за голяма част от лекарствата си. В проекта за новия Национален рамков договор за 2020 г. има текстове, които ограничават медикаментите, които ще бъдат плащани от Здравната каса. Пациентите с хронични заболявания вече са обезпокоени.

Боряна страда от ревматично заболяване. За нея и другите пациенти с тази диагноза лекарствата са много важни, за да водят нормален начин на живот. 

Боряна се счита за късметлийка, защото се чувства добре, но разказва, че голяма част от хората с подобно на нейното заболяване не могат да ходят на работа. По думите й хората с тази диагноза развиват и съпътстващи заболявания, като диабет. 

Промените ще засегнат и хората с тежки заболявания като сърдечна недостатъчност и хипертония. 

От Българският лекарски съюз заявиха, че също не са съгласни с предложените текстове от Здравната каса, защото това ще ограничи възможностите им да изписват най-адекватно лечение за хронично болните си пациенти. 

А пациентите не вярват нещо да се промени.

От Здравната каса заявиха, че няма да допуснат в Националния рамков договор да се приемат текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания. 

Предстои националният съвет на Здравната каса да разгледа проекта  на Рамковия договор, а след това да бъде подложен и на обществено обсъждане.

Репортаж на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК