Танева: На пазара няма заразено месо със салмонела

От Съюза на птицевъдите се съмняват нотификациите да са дошли от Полша

06.12.2019 | 18:54 Редактор: Ивет Арабова

На пазара няма заразено месо, каза днес земеделският министър Десислава Танева. От Съюза на птицевъдите смятат, че отговорност за заразеното месо трябва да се търси от служителите на Агенцията по храните в Полша, които са пуснали заразеното месо в търговската мрежа. 

15 oт получените 17 нотификации са за един и същ производител, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

В началото на ноември Рангел и съпругата му купуват пилешко месо от известна търговска верига. Приготвят месото на супа, но няколко часа след това започват да повръщат. След като медиите разпространяват новината за заразеното месо, различават симптомите на салмонела. 

"Симптомите започнаха при съпругата ми още 2-3 часа след консумацията - повръщане, което продължи 2-3 дни. За щастие, тя се размина само с това. При мен започнаха по-късно - около 12 часа след яденето - силно гадене, повръщане и силно главоболие, диария, следващите няколко дни имах 38 градуса температура", сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR Рангел Михайлов.

Според министъра на земеделието Десислава Танева обаче, заразеното месо не е стигнало до крайния потребител.

"То е било закупено от различни оператори, които го предоставят за съответна преработка за реализация на пазара, но преработката е термична. Това, което съм решила и разпоредила при следващи нотификации, независимо, че не касаят продукт за директна консумация, да бъдат информирани потребителите", обясни Танева.

 А отговорност трябва да се търси от експертите в Полша, които са проверявали пилешкото месо преди да бъде пуснато в търговската мрежа, смятат от Съюза на птицевъдите.  Нотификациите най-вероятно не са дошли от Полша, допуска професор Белоречков от Съюза на птицевъдите. 

"Съмнявам се от Полша да са, защото след като има нотификации, защо са пуснали месото. Няма логика.Единственото, което могат да правят, е всяка една партида да бъде заявявана на границата, да бъде изследвана разбира се възможно най-бързо и чак тогава да бъде пускана в продажба или за преработка", каза още Белоречков.

За по-голяма сигурност Румяна е избрала да продава в своя магазин само месо от български доставчик.

"Поне за нашата фирма ние не се притесняваме, защото си купуваме само от български фирми, не внасяме . С българското производство ни е по-спококойно и по-добре за всички нас", сподели тъговецът на месо Румяна Тхан.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК