100 тона пилешко със салмонела са стигнали до българския пазар

Meсото е дошло от Полша, част от него е иззета

05.12.2019 | 15:50 Редактор: Ивет Арабова

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщават от Агенцията по храните. Въпреки мерките огромно количество полско пилешко месо е стигнало у нас, казват от агенцията, но не уточняват какво е количеството. 

168 нотификации е изпратила Полша към различни страни от ЕС, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. България е получила 16 известия за заразено със салмонела пилешко месо, първата от които още през март, но не всички са били свързани с един доставчик. 

"Първата нотификация е касаела един доставчик, следващите са касаели друг доставчик. Свързахме с полския компетентен орган, да ни дадат още информация какво предприемат", обясни нач. отдел "Контрол на храните" при БАБХ д-р Кремена Стоева.

От Агенцията по храните нямат конкретика колко месо е стигнало до хората, но увериха, че всичкото количество е било предназначено за термична обработка. 

"Това месо преминава през преработвателни предприятия, преминава през термична обработка и не достига прясно до пазара. Иземваме само прясното месо, ако намерим такова. Но ако месото е преминало термична обработка, ние не го проследявам, тъй като термичната обработка прави продукта безопасен", каза още Стоева.

От Агенцията по храните увериха, че към момента на българския пазар няма заразено със салмонела пилешко месо. Преработвателите в България, до които е стигнало заразено месо, сами решават дали ще върнат месото на доставчика, дали ще го насочат за термична обработка, или ще го унищожат.

Тази година у нас има регистрирани близо 500 случая на салмонелоза, не е ясно откъде хората са се заразили с бактерията.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК