Радев за водната криза в Перник: Това е недопустимо за 21 век!

Според президента засушаването не може да е основна причина за случилото се

05.12.2019 | 19:56 Редактор: Ивет Арабова

Среща на "Дондуков“ 2 заради водната криза в Перник. Президентът разговаря с ресорните министри от правителството относно причините, довели до налагането на режим в града и мерките за решаването на проблема.

"Знаете и, че други градове са на воден режим, а цели села са без вода което, разбира се е недопустимо за 21 век", каза Румен Радев.

Допускането на водна криза в града на миньорите според министрите идва по няколко причини. 

"На практика септември беше видяно, че водата ще стигне до края на годината. На практика тогава имаше 9,4 млн. литра при потребление около 2. Но следващите два месеца се оказаха по-сухи от това, което се очакваше", обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

"Към момента в резултат на засушаването в страната, не само в Перник, имаме нарушено нормално водоснабдяване на 127 000 . жители в 5 града и 119 села", каза министър Петя Аврамова.

Според държавния глава обаче засушаването не може да се разглежда като причина за случилото се в Перник, а за справяне с кризата са необходими дългосрочни мерки. 

"Воден режим не трябва да бъде дълготрайна мярка в никакъв случай, защото хората не могат дълго да издържат на воден режим", отсече президентът.

Загубите по водопреносната мрежа в Перник са 70%, а в предишния програмен период общината не е успяла да реализира проект за подобряване на инфраструктурата. Отклоняването на ресурса от язовир "Студена" пък допълнително е усложнило ситуация. От ремонт обаче се нуждаят над 400 съоръжения, част от които предстои да бъдат извършени. 

Критична ситуация, застрашаваща здравето на перничани от питейната вода няма, пък увериха от здравното министерство. 

"Определено неудобството е свързано не само с това да можем да си налеем една чаша вода. Санитарно-хигиенните норми, в които са изключително голямо затруднение да спазват обществените заведения, създава допълнителни грижи на ръководствата на общините", заяви зам.-министърът на образованието Светлана Йорданова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК