Аврамова: Тол таксите няма да оскъпят драстично стоките

Продължава и обсъждането на тол таксата за автобуси

06.12.2019 | 14:53 Редактор: Ивет Арабова

Тол таксите няма драстично да оскъпят цените на стоките. Това коментира министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. 

"Предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките като максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българина, ще бъде с до 2 стотинки на килограм или литър. Затова бих призовала да не се спекулира със страховете на хората, те нямат нужда от нови кошмари", каза още министър Аврамова.

Продължава и общественото обсъждане за цената на тол таксата за автобуси. С около лев ще скочат билетите по редовните курсове. Така например билет за 20-местен автобус по курса София – Варна ще се оскъпи с 98 стотинки, а при по-кратките като например Пловдив – Пазарджик - с около 5 стотиники. Случайните и екскурзиантните превози ще са по-скъпи, за сметка на нерентабилните и непредпочитани курсове, които ще са с по-ниски тол такси. 
 
"Със сигурност там виждаме резерв за намаляване на тарифите. За малките автобуси бяха между 7 и 4 стотинки. Разбира се, те ще отидат в някакъв друг диапазаон", обясни инж. Олег Асенов.

"Българското правителство се ръководи от принципа, че тежките и замърсяващите трябва да плащат справедлива такса за вредата, която нанасят на пътната инфраструктура и на околната среда", каза постоянният представител на Световната банка в България - Фабрицио Дзарконе.

България продължава да настоява за отстъпки при евровинетката, важаща за камиони над 12 тона в Нидерландия, Люксембург, Дания и Швеция.

От началото на годината са продадени близо 7,8 млн. винетки на стойност над 373 милиона лева. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК