Цените на автобусните билети скачат с до 1 лв. заради тол таксите

По искане на АПИ екипът на Световната банка е анализирал отражението им

01.12.2019 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова
Цените на автобусните билети скачат с до 1 лв. заради тол таксите

По искане на АПИ екипът на Световната банка е анализирал отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети.

Той е на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса.

Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки, пише Dnes.bg.

При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6 на сто, но не повече от 96 ст. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса.

Така билетът от София до Перник например ще поскъпне с 2,2 на сто, тъй като делът на таксуваната мрежа по този маршрут е само 30 на сто.

Малко по-голямо е увеличението при по-дългите разстояния. В момента средната цена на билета от София до Русе например е около 21,84 лв. При средна заетост от 20 човека в автобус, цената на винетката на един пътник е 13 ст.

Тол таксата на пътник по този маршрут с дължина 316,12 км е 63 ст. и при положение, че мрежата с тол таксуване е 85 на сто от целия маршрут, цената на билета ще се повиши на 22,44 лв. или увеличението ще е с около 60 ст.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК