България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Бунтът на превозвачите: Не искат тол такси и нерегламентиран превоз

От 13 декември започват предупредителни стачни действия

03.12.2019 | 09:05 Редактор: Кристина Крумова

От началото на месеца автобусните превозвачи са в протестна готовност. Те искат освобождаване от тол таксите и поправки в закона за автомобилните превози. Настояват и за борба с нерегламентирания превоз. Магданела Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи коментира темата в ефира на "България сутрин".

"Тук основният проблем е, че не можем да коригираме цените, защото всички общини възлагат превозите чрез обществена поръчка, а не чрез концесия, което реално лишава превозвача от това да регулира цените на пазара", отбеляза Милтенова.

Според нея превозвачите са имали поет ангажимент от страна на правителството, че автобусите, които имат договори с общините, ще бъдат освободени от тол таксите, но в момента това не фигурира в проекта за тол системата.

Милтенова не се ангажира с предположение за процентното увеличение на цените на автобусните билети. Според нея то е относително и зависи от обхвата на тол системата и пътникопотока.

Основният проблем обаче не била тол системата, а липсата на мерки за борба с нерегламентирания превоз.

"Този проблем датира повече от 15 години. Това, което се случва е, че не можем да постигнем резултати с административни мерки. Ако това деяние бъде криминализирано, можем да очакваме резултати", категорична бе Милтенова пред екип на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата трябва да защити направените инвестиции и да създаде контролен орган, който да може сам да извършва проверките. 

От 13 декември превозвачите започват предупредителни стачни действия, а ако исканията им не бъдат чути, от 13 януари ще започнат ефективни стачки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК