За 6050 км от републиканските пътища ще се плащат тол такси

Третокласните няма да влизат в обхвата им

07.11.2019 | 16:57 Редактор: Ралица Братанова
За 6050 км от републиканските пътища ще се плащат тол такси

За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси. От тях 796 км са автомагистрали, 2322 км - първи клас, и 2932 км - втори клас.

Това обявил проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", след третото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. 

Това означава, че безплатни остават 14 000 км от цялата републиканска пътна мрежа, която е около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3,5 тона плащат е-винетка. Безплатни остават и 20 000 км общински пътища. 

Предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и тарифите на тол таксите, след като бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет. 

В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. 

След обявяване на тарифите за обществено обсъждане ще започне и вторият тестови етап на тол системата - с бордови устройства в предоставени от транспортния бранш превозни средства. 

По думите на проф. Асенов за третокласните пътища няма да се плаща тол такса, а по тях минават доставчиците за вътрешния пазар. 

Стойността на продадените електронни винетки през 2019 г. вече е по-голяма от приходите от винетки за цялата 2018 г. До момента тази година постъпленията са 358,6 млн. лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК