ТОЛ системата тръгва пробно от днес. Как ще работи?

Това е въвеждане в техническа експлоатация

16.08.2019 | 11:55 Редактор: Ралица Братанова

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние, за камионите с тегло над 3,5 тона е в готовност. Днес започват тестове на системата на терен с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите. 

Най-рано през ноември се очаква системата да може да бъде въведена в търговска експлоатация, след като се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка. 

Предвидени са 3 начина за тол-таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват.

Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането ѝ. Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки освен началната и крайната точка на маршрута.

Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища. Разработен е калкулатор, който ще бъде публикуван на www.bgtoll.bg след окончателно приемане на тарифите и обхвата на пътищата с тол. 

Целта е всеки превозвач бързо и точно сам да може да изчисли таксата си съобразно характеристиките на превозното средство и маршрута, по който ще премине. Досега са регистрирани 4 фирми, които да събират тол такси.

Срокът за преминаване на тежкотоварните коли и автобусите от винетна към тол такса беше променен до 1 март 2020 година. За отлагането настояваше бизнесът. Тестовият период е предвиден да приключи до ноември. 

От 16 август до прилагането на таксуването с тол системата водач, който управлява превозно средство с маса над 3,5 тона по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена винетна такса, ще се наказва с глоба от 2000 лв. До 2 години тол системата трябва да обхване 10 800 км. пътища.

От пътната агенция демонстрираха как ще работи тя, като представиха порталните рамки, които ще влязат в състава ѝ. Оборудването се инсталира предварително на рамките и след това се вдига с кран. Самите рамки са оборудвани със скенер и камери.

Когато кола пътува към порталната рамка, се включва скенерът, правят се две снимки – на предния и задния номер на превозното средство. При съвпадение на двата номера, информацията се изпраща към центъра за валидиране. Ако автомобилът не е на нарушител, системата изтрива информацията. 

Репортаж на Ива Григорова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК