Разместват ли се политическите пластове в София?

София за първи път на балотаж от 10 години насам

28.10.2019 | 19:37 Редактор: Стефанка Митева

За първи път след 10 години управление, Йорданка Фандъкова ще се бори на втори тур с независимия кандидат Мая Манолова.

Йорданка Фандъкова обяви, че се е поучила от грешките си, затова била готова да прави промени в програмата си. Ще разчита на дясна подкрепа в столицата.

"Готова съм на разговори с десните партии – софиянци показаха, че има добри прагматични предложения в техните програми и е съвсем естествено да продължим в тази посока", заяви Фандъкова.

Мая Манолова получи с около 9% по-малко и определи резултатите си като пробив. 

Голяма изненада на местния вот в София се оказа кандидатурата на Борис Бонев, който получи по-голямо доверие от евродепутата Ангел Джамбазки. Той не обяви кого ще подкрепи на балотажа.

"Ако някой си мисли, че може на стаден принцип да насочва избирателите да гласуват за някого, само защото той е десния или левия кандидат, или средния кандидат, мисля че това е проява на неуважение към хората", каза Бонев.

От Демократична България обявиха, че ще протегнат ръка на "Спаси София" в новия общински съвет. Борислав Игнатов обаче нямало да помогне нито на Йорданка Фандъкова, нито на Мая Манолова.

В столицата първа сила в общинския съвет е ГЕРБ, следвани от Демократична България, която измества БСП от второто място. Социалистите за пръв път от много година насам ще бъдат трета политическа сила в столицата.

Репортаж на Милена Енчева.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК