България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Резултатите от вота - очаквани, този на Борис Бонев - изненада

Коментар на Юлияна Дончева и Стефан Софиянски

28.10.2019 | 09:10 Редактор: Ивет Арабова

Бъдещето на столицата ще се реши на балотаж следващата седмица между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Кой ще надделее на втория тур?

"Изненада е добрият резултат на Борис Бонев, и то приятна. Виждаме млад човек, с модерна визия за София. Явно софиянци вече държат на компетентността на кандидатите, а не само на партийната принадлежност. Доста млади хора отидоха точно заради него да гласуват", каза в студиото на "България сутрин" бившият народен представител Юлияна Дончева.

Според нея София не е традиционно синя, тъй като избирателят вече не се води само от цвета на партията при вота си.

"Дано имаме и на следващите избори подобен случай като този с Борис Бонев. Резултатите като цяло са очаквани. Ще бъде интересен вторият тур", коментира кметът на София в периода 1995-2005 година Стефан Софиянски.

По думите му Манолова не може да излезе от "червеното си облекло".

"Хората разпознават в Манолова и някакво гражданско присъствие. Ролята ѝ на омбудсман малко я дистанцира от партията. Не бих определила Мая Манолова абсолютно като кандидат на БСП", заяви Дончева.

Тя прогнозира, че ще стане тендеция това да се гласува по професионални качества на кандидатите.

"Ниската избирателна активност е разочароваща. Нашето общество си загуби целта. Такава летаргия обхвана правителството, която се предаде и на хората. Намалява раждаемостта на кореняците софиянци, само колите се увеличават", заключи Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК