Рекордьор! Как се оцелява 36 години в кметския стол?

След 13 мандата кметството в Търън е втори дом на Явор Говедаров

27.10.2019 | 14:22 Редактор: Стефанка Митева

Повече от четвърт век Явор Говедаров е начело на родопското село Търън. Как се оцелява 36 години в кметския стол?

1000 местни жители, работещо училище, нулева безработица и кмет рекордьор. Така е в Търън – малкото село с големи амбиции. 

"През 1984 година ме командироваха тук, имаше избори, но имаше само по един кандидат и нямаше бюлетини за гласуване. Станах кмет на Търън и оттогава съм постоянно на работа в този кабинет", разказва Явор Говедаров.

След 13 пълни мандата кметството се превръща във втория му дом. Въпреки това признава, че не през цялото време кметският стол е бил мек и удобен. 

"Отговорността е много голяма, ако реши човек да си гледа работата. Всичко, което е станало в Търън, почти е минало през ръцете ми", споделя още кметът рекордьор.

Кметът не се притеснява да е сред хората. 

"Намирам утеха в това нещо да работя за хората – може би това ми е било призванието, щом толкова години ме търпят", споделя Говедаров. 

Разказва, че няма човек в селото, когото да не познава. А от кметуването си почива с лов. 

Във властта има място за въображение, признава Говедаров. Така се ражда идеята за седнал полицай, който плаши селските джигити.

Обещал е на себе си, че ако спечели и тези избори, ще седне в стола на кмета за последен манадат. И не крие рецептата за оцеляване във властта.
 
"Трябва да бъдеш кмет на цялото население - без злоба, без завист, без тези неща, които да те тормозят теб", споделя кметът рекордьор.  

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
асд
преди 3 години
защо не казахте нещо за джамията? Сигнализирай за неуместен коментар