Богатството на с. Беден, където кмет не се задържа дълго

Незабравимите гледки на Родопа планина се оказват недостатъчни, за да останеш на село

26.10.2019 | 12:55 Редактор: Юлия Христова

В навечерието на местния вот ще ви заведем в едно красиво село, където кмет не се задържа дълго. През 2018 година село Беден избира извънредно нов кмет, след като предишният отива на гурбет. Избраният човек обаче не се включва в тазгодишната надпревара за поста. 

Въпреки името си, село Беден е богато на традиции. Дядо Радой свири на гайда от малък. За съжаление вече почти няма кого да обучава. 

И историята на село Беден е богата. Има я описана в няколко книги, подредени в местната библиотека. Читатели не липсват, но младите намаляват всяка година. 

Незабравимите гледки на Родопа планина се оказват недостатъчни, за да останеш на село. С времето постоянните жители на Беден стават все по-малко.  

През 2018 година в Беден избират кмет извънредно, тъй като предишният заминава на гурбет в чужбина. 

Кметът на Беден е убеден – това са последните избори в селото, тъй като след 4 години тук ще живеят под 350 души. А самият пост вече е загубил престижа, с който се е ползвал в миналото.

И все пак, Докато пеят родопски песни, Радой и Севда се надяват, ако не кметът, то поне чудо да върне младите в село Беден, за да не бъде забравено богатството на родопския край.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК