17% от столичани все още не са решили за кого да гласуват

Проучване на "Барометър" сочи Фандъкова, Манолова и Джамбазки за фаворити

24.10.2019 | 16:30 Редактор: Стефанка Митева
17% от столичани все още не са решили за кого да гласуват

Близо 17% от столичани все още не са решили за кого да гласуват. Техният вот ще бъде решаващ за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столичната община, пише dnes.bg.

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова, кандидатът на Инициативен комитет - Мая Манолова, и Ангел Джамбазки, издигнат за кмет от ВМРО, са в челната тройка по подкрепа, според данни от проучване на "Барометър България".

На първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас.

Проучването е реализирано със собствени средства чрез телефонно интервю сред 2456 българи от общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич в последните дни преди вота.

При балотаж, ако се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

Сегашният кмет би успял да привлече повече подкрепа сред симпатизантите на другите претенденти, които не достигат до балотаж, докато Мая Манолова не би била фигурата, която разширява подкрепата при такъв сценарий, смятат социолозите. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал така: 38,8% за Йорданка Фандъкова, 34,8% за Ангел Джамбазки, 26,4% не биха гласували.

И при двата варианта изглежда, че София ще избере досегашния си кмет, но може да се отбележи, че кандидатурата на Джамбазки събира широка подкрепа от симпатизанти на другите кандидати, което може би се обяснява с популярността му като един от най-активните евродепутати, показват наблюденията на анализаторите.

Изследването на "Барометър България" е проведено в периода 17-23.10.2019 г. и е представително за жителите в общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич и Петрич с избирателни права. Анкетирани по телефона са 2456 души над 18 г. Финансирането е собствено.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Снимка архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК