Преди вота: Повечето българи са оптимистично настроени

55% вече са избрали за кого ще гласуват

23.10.2019 | 14:58 Редактор: Ралица Братанова
Преди вота: Повечето българи са оптимистично настроени

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). 

Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. 

Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. 

Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС

Проучването е реализирано от "Тренд". Източник на финансиране: в. "24 часа". Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта "лице в лице" с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК