"Meдиана": Фандъкова с 3,5% пред Манолова седмица преди вота

Според социолозите балотажът в София е почти сигурен

20.10.2019 | 19:30 Редактор: Ивет Арабова

Седмица преди местния вот столичният кмет Йорданка Фандъкова води с 3,5 процента пред основния си опонент Мая Манолова. Това показва социологическо проучване на агенция "Медиана", реализирано със собствени средства. 

Изследването е направено от 14 до 19 октомври. В него са участвали 551 пълнолетни жители на община София и е представително за общината. 

47 процента от анкетираните искат нов кмет, 28 на сто желаят Фандъкова да остане на поста, а на 25 процента им е безразлично. Почти сигурно, според социолозите от "Медиана", кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3 ноември. 

Данните към 20 октомври показват леко преимущество за Йорданка Фандъкова - 27,8 процента, пред основния ѝ опонент Мая Манолова - 24 3. Борислав Игнатов е трети с 9,4 на сто. Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки - 5,1 на сто и Волен Сидеров - 4,3 процента - съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо два процента от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него. 

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации. Според проучването на "Медиана" -ГЕРБ ще имат най-голяма група в общинския съвет - 25,8 процента, но ще бъдат далеч от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет. "БСП за България" ще държат 20,3 процента, Демократична България - 9,6 на сто, ВМРО - 5,2 на сто, Атака - 3,5 на сто, а останалите - под 2 процента. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.