Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: В София ще има балотаж, той ще е между Фандъкова и Манолова

Очаквам избирателната активност да бъде около 45-50%, посочи Димитър Ганев

14.10.2019 | 20:11 Редактор: Василена Василева

"Местните избори традиционно са с висока избирателна активност. Напълно сравними с парламентарни и президентски. Единствено изборите за Европейски парламент правят изключение. На предстоящия вот на 27 октомври обаче очаквам по-ниска избирателна активност, около 45-50%. На балотажа пък със сигурност още по-малко хора ще отидат до урните", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Той отбеляза, че в определени населени места е съвсем нормално да се очаква по-висока от националната активност, а на други - по-ниска. И подчерта, че дебатите преди изборите нямат кой знае какво значение.

"В София например битката изглежда, че ще бъде оспорвана и с огромно значение, което би могло да покачи активността в сравнение с последните два избора за столична управа", посочи още политологът. 

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Ганев допълни, че електоратът на БСП е доста специфична група от хора, изключително лоялни към левицата. За тях била важна партията.

"Мая Манолова от своя страна се опитва да прави цялата си предизборна кампания, пазейки определена дистанция от БСП. Защото си дава сметка, че при балотаж, гласовете на привържениците на БСП няма да ѝ бъдат достатъчни. Защото все пак София не е град на БСП", отсече той.

"Балотажът обаче е сигурен. А двамата кандидати на втори тур ще са Фандъкова и Манолова. ГЕРБ и БСП са двете най-големи партии в столицата, като дори разликата помежду им в София е по-малка, отколкото в национален мащаб. Нещо повече - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са най-одобряваните политически фигури съответното в дясното и лявото политическо пространство. Това е достатъчно, за да си дадем сметка че битката при втория тур ще бъде между тях", категоричен бе гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК