Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проучване: В София ще има балотаж между Фандъкова и Манолова

Сегашният кмет води с 4% на първи тур, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг

02.10.2019 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова

Проучване за електоралните нагласи в Столичната община, проведено в периода между 20 и 30 септември чрез пряко-лично интервю, показва, че в София ще има балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обясни пред "Денят ON AIR", че проучването е направено със собствено финансиране. Той допълни, че в него са взели участие 1007 пълнолетни граждани.

"Резултатът на първи тур е от порядъка на 43% и 39% между вероятните гласуващи. Ние смятаме, че ще гласуват между 450 и 500 хиляди души. Госпожа Фандъкова води с около 4%, което е преднина извън статистическата грешка, но тя е много малка, защото предстоят 4 седмици кампания", коментира социологът пред Bulgaria ON AIR.

39% биха подкрепили Мая Манолова. Резултатите от проучването сочат още, че за Борислав Игнатов биха гласували 5,1 на сто, за Ангел Джамбазки - 4 процента, за Волен Сидеров - 1,2 на сто.

Според Юлий Павлов това, което трябва да направят Манолова и Фандъкова, е не толкова да търсят нови избиратели, а да запазят и увеличат мобилизацията.

"Ако някой направи гаф, разликата може да се намали, дори стопи, или да се увеличи и да стане безспорна", коментира той.

Павлов уточни, че Центърът за анализи и маркетинг ще проведе още едно проучване през следващата седмица и последната преди местния вот ще излезе с прогноза.

Социологът коментира и поведението на Волен Сидеров в ефира на БНТ, което предизвика скандал. Според Павлов лидерът на "Атака" се е държал по такъв начин съвсем целенасочено.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК