Мъртви лешояди бяха намерени във Врачанския Балкан

Причината най-вероятно е разпръсната отрова

17.09.2019 | 16:00 Редактор: Василена Василева
Мъртви лешояди бяха намерени във Врачанския Балкан

Мъртви лешояди са намерени в района на селата Гара Бов и с. Бов. Според "Зелени Балкани" вероятната причина за смъртта на птиците е разпръсната отрова.

На 16 септември първоначално от предавателите, с които се следят белоглавите лешояди от колонията в природния парк "Врачански Балкан", но по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди в района на двете села, като една от птиците е паднала до с. Церово.

При посещение на мястото, където се предполага, че са се хранили птиците според данни от GPS предавателите, екип на организацията е открил труп на теле, изядено от животни и птици, а в близост до него умрял скален орел.

Намерените мъртви птици са видове, защитени по приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие и са обозначени със звездичка, което дава основание да се образува наказателно производство.

Полицията ще направи оглед с куче, което е специално обучено за откриване на отрови. Очаква се, освен скалния орел, да бъдат намерени и двата лешояда, чиито предаватели показват, че птиците вече са мъртви.

При последния случай на разпръсната отрова в Кресна е била унищожена цялата колония на белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации са работили повече от 15 години, припомнят еколозите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК