Все повече българи предпочитат да плащат с карта в чужбина

Според Masterindex 65% от анкетираните имат доверие на трансакциите

02.09.2019 | 23:10 Редактор: Ралица Братанова
Все повече българи предпочитат да плащат с карта в чужбина

Най-често българите използват разплащателни карти за пазаруване (60%) и настаняване (59%). Много от плащанията, направени с карта в чужбина, са за подаръци за семейство и приятели (48%) и посещения на заведения за хранене (46%).

За забавления, културни забележителности, клубове и др. българите отделят 27% от бюджета си за картови разплащания.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) българите са осъществили близо 6,7 милиона пътувания в чужбина през миналата година. Най-предпочитаната от тях дестинация е Гърция (1 402 560 пътувания), следват Румъния (523 058) и Германия (422 268).

Българите не разчитат много на плащането в брой, когато пътуват извън страната, показва проучването. Парите в брой са предпочитан разплащателен метод сред само 33% от населението, а в Македония и Сърбия процентът е почти двоен – съответно 57% и 60%, пише Investor.bg.

Според Masterindex 65% от анкетираните имат доверие на трансакциите, направени с карта в чужбина, само 9% мислят обратното, а 29% не са сигурни в отговора си. 

Проучването е проведено сред 1000 български граждани в 28 града. Направени са заключения по въпроси, които се отнасят до предпочитанията на хората за вида на разплащателните карти, отношението им към плащането с карти в чужбина, както и нивото на доверие в безопасността на плащането с карти.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК