Скандал с морските имоти на НСА: Собственици завеждат дела срещу институцията

Години наред терените предизвикват спорове

15.08.2019 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Скандалът с имотите на Националната спортна академия в Несебър е на път да прерасне в международен. Собственици на апартаменти във ваканционен комплекс в Равда, предимно чужденци, са алармирали посолствата си, че от НСА са завели искове за отнемане на апартаментите им в комплекса. 

Според тях се касае за отнемане на законно придобита частна собственост в държава член на Европейския съюз. За спорните терени години наред се водят дела. 

51 собственици на апартаменти във ваканционен комплекс до базата на НСА в Радва са на път да загубят апартаментите си, тъй като с решение на Бургаския окръжен съд през 2013 г. спорният терен е присъден на академията, както и сградата построена на него.

В момента са заведени 4 дела, които се намират в различна фаза. Вече има и решение на съда, според което апартамент на руски гражданин вече е присъден на НСА. Образувани са и още 5 дела и поетапно ще бъдат заведени такива за всички самостоятелни обекти в комплекса.

Апартаментите са закупени от граждани на Великобритания, Русия, Норвегия, Франция, Люксембург, Нова Зеландия и България. 

Собствениците на апартаменти от Обединеното кралство вече са написали писма до своя посланик у нас, до българския посланик във Великобритания и са уведомили всичките си депутати в Европейския парламент за проблема. 

Собствениците на имоти твърдят, че отредените за Спортната академия терени през 1959 г. и 1977 г. се намират на съвсем друго място, над пътя между Равда и Несебър. 

Управителят на спортната база на Националната спортна академия в Равда не бе открит за коментар. От там обаче многократно са заявявали, че искат да съхранят базата по водни спортове в Несебър като публична държавна собственост. 

Репортаж на Стилияна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК