Сагата продължава - ДНСК обжалва решението на съда по казуса "Златен век"

Дирекцията иска да спре строежа

15.08.2019 | 16:36 Редактор: Василена Василева
Сагата продължава - ДНСК обжалва решението на съда по казуса

Почти две седмици след като премиерът Бойко Борисов поиска през Facebook държавните органи да обжалват решението на административния съд за отмяна на забраната за строежа на небостъгача "Златен век" в София, днес стана ясно, че ДНСК е внесла жалба в съда и ще атакува отново проекта.

"Дирекцията за национален строителен контрол, чрез Административен съд – София град, внесе касационна жалба до Върховния административен съд на Република България във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“, съобщават от пресцентъра на ведомството, пише Dnes.bg

От там казват, че считат, че е налице нарушение на материалния закон.

"За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта  на закона", пишат от ДНСК и добавят, че обжалват изводите на съда в тяхната цялост.

Драмата с издигането на небостъргача продължава вече няколко месеца и се засили, когато компанията, която изгражда проекта - "Артекс" - беше замесена в скандала с евтините апартаменти на висши държавни чиновници и министри, станал известен като "Апартаментгейт". Има и сериозни съмнения, че са правени законови поправки специално, за да може да бъде изграден "Златен век".

Тогава премиерът Бойко Борисов нареди на ДНСК да спре строежа и от Дирекцията го направиха. Съдът обаче прие, че няма каквито и да е правни основания за разпореждане на спирането на строежа.

От "Артекс" пък обявиха, че забавянето на проекта до момента е струвало на компанията 1,8 милиона лева от първоначалното издаване на разрешение на строеж.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК