Променят методиката, определяща кои са бедните в България

Линията на бедност се различава в данните на НСИ и Евростат

12.08.2019 | 18:05 Редактор: Ралица Братанова

Нова методика ще определя кой у нас е беден и кой - не. Промените са по предложение на социалния министър Бисер Петков. 

Методиката, по която в момента се определя линията на бедност, е въведена преди повече от 10 години - през 2006 и оттогава е актуализаирана само веднъж - на следващата година.

Промените се налагат, тъй като според НСИ линията на бедност за миналата година е 321 лв, но според Евростат тя е била 351 лв. 

Така според националната статистика под прага на бедността живеят над милион и половина души или 22 на сто от населението на страната. 

Тези данни се използват основни при социални плащания от държавата - за хранителни продукти за най-бедните, великденски и коледни добавки, безплатна правна помощ, помощ на пострадали и при бедствия. 

От догодина обаче се променя базата, върху която се изчисляват те: ще бъдат взети предвид доходите и условията на живот на 8200 български домакинства, вместо досегашните 3020 домакинства.

Със своята пенсия от малко над 200 лева Янка и Росица попадат сред близо една пета от българите, които са под линията на бедност. 

Социалното министерство обаче предлага промяна в изчисляването на линията на бедност, която според експерти ще бъде по-добър вариант на сегадействащата. И ще вземе предвид това, че например днес домакинствата харчат по-малък дял от парите си за храна, отколкото преди 13 г. 

Към новопредложената методика социалното министерство ще включи и инфлацията за така наречената малка потребителска кошница, в която влизат именно 100-те стоки и услуги, необходими и на най-бедните. 

Преценката за това кой е беден и се нуждае от помощ от държавата ще бъде много по-точна, смятат още икономистите. 

Освен, че ще се следят доходите на повече домакинства, от следващата година за да се изчисли линията на бедноста ще се ползват и повече източници – Националната агенция за приходите, Националният осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане.

Репортаж на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК