Прокуратурата разкри доказателства от разследването срещу "ТАД Груп"

Бяха разпространени и ЕГН-тата на Борисов, Цацаров и Пеевски

01.08.2019 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова

Прокуратурата разкри част от доказателствата за разследването срещу "ТАД Груп" за кибертероризъм. Разследващите публикуваха снимки и цитати от видеозапис на разговори между обвиняемите. 

Във файловете се съдържат ЕГН-тата на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски.

В същото време беше издадена и европейска заповед за разпит на главния редактор на сайта "Бивол" Атанас Чобанов, който живее във Франция. 

Обвиненият за хакерство Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков разговарят на терасата на фирмата в столичния квартал "Изток".

Според разследващите записът е направен само 5 часа след публикуването на откраднатата информация от НАП. Двамата обсъждат дали медиите ще се осмелят да публикуват хакнатите данни. 

9 часа и 26 минути след публикуването на открадните данни от НАП, търговският директор Георги Янков, който е обвиняем за подбудителство, говори с неизвестно лице по телефона. 

Според разследващите камерите за наблюдение в офиса са заснели и как Бойков посещава сайт за анонимно изпращане на имейли, откъдето след това пуска електронни писма до различни медии. 

Прокуратурата публикува и кореспонденция на Бойков, който споделя, че е разбил база данни на едно от съдилищата у нас. В мобилния му телефон е открит и файл, озаглавен "Не се чисти", където фигурират личните данни на политици, съдии, прокурори и следователи. 

Защитата на обвиняемите твърди, че записите от видеокамерите не фигурират по този начин в доказателствата по делото и че част от представената информация е извадена от контекста. Разследването на прокуратурата по случая продължава.

Вижте още е репортажа на Сергей Тодоров!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК