Пуснаха шефа на "ТАД Груп" срещу 100 хил. лева гаранция

Иван Тодоров е обвинен в кибертероризъм заради теча на данни от базата на НАП

31.07.2019 | 21:30 Редактор: Василена Василева

Срещу гаранция от 100 000 лв. Специализираният наказателен съд освободи Иван Тодоров от ареста. Собственикът на "ТАД груп" е обвинен в кибертероризъм заради теча на данни от базата на НАП.

Тодоров беше задържан вчера на Летище София, след като се върна от Канада. Спецпрокуратурата поиска най-тежката мярка и разкри детайли от разследването. Служители на фирмата пратили хакнатите от НАП данни на сайта "Бивол" и международните медии BBC и Reuters. 

Според обвинението това е опит за дестабилизация. 

От анализа на свидетелските показания ставало ясно, че хакерската атака е била насочена срещу действащата политическа система, твърдят още от прокуратурата.

От защитата обаче са категорични, че Иван Тодоров не се е укривал, a искал да съдейства в разследването. Билетът му за Канада пък бил купен отдавна. 

Към "ТАД Груп" са повдигнати три обвинения. Eдното за кибератака срещу системата на НАП, а другите две са за подбудителство за кибертероризъм. 

Според защитата обаче липсват доказателства за това. Адвокатите на компанията ще атакуват мярката за неотклонение на Иван Тодоров. Според тях такава не трябва да съществува или да бъде в най-лошия случай "подписка". 

Прокуратурата също ще протестира, защото бе поискала постоянното му задържане.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК