Политик клевети и обижда? Получава до 4 г. затвор и до 15 000 лв. глоба

Промяната в Наказателния кодекс е по идея на ВМРО, които искат политиката да спре да бъде "мръсен и разкалян терен"

15.05.2019 | 16:23 Редактор: Иван Берберов
Политик клевети и обижда? Получава до 4 г. затвор и до 15 000 лв. глоба

ВМРО искат наказание лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 до 15 000 лв. за обида и клевета, когато тя е изречена от депутат, евродепутат, министър или председател на политическа партия, която получава държавна субсидия, предаде Dnes.bg.

Воеводите предлагат промяната в Наказателния кодекс, тъй като според тях в последните години все по-често политиците страдат от липса на идеи и постижения, които да отчетат пред избирателите си. Предпочитат да изричат лъжи към опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен и разкалян терен, където съревнованието е "кой е по-кален".

"Глобата е солена, но тя е съобразена с доходите, както на депутатите, така и на евродепутатите и би трябвало да ги заболи", каза Веселинов и обясни, че предложеният размер на лишаването от свобода ще изключва възможността извършителят да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

"Идеята е да се обединим около това, че политици, които лъжат и злепоставят опонентите си, ще ходят в затвора", уточни депутатът от "Обединени патриоти".

Веселинов посочи още, че от ВМРО се борят за справяне с маргиналните ромски групи, където основен проблем е липсата на отговорност.

"Още по-обидна е ситуацията, когато някои хора се надпреварват да са родолюбци, патриоти или по-патриоти, защото патриотизмът е идеология, която обединява и аз съм убеден, че патриотизмът ще победи този псевдопатриотизъм, но въпросът е не само избирателите да дадат своя вот. Въпросът е тези, които превръщат политиката в гнусно нещо, да получат своето наказание", заключи Искрен Веселинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК