България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не скандалите с имоти, а твърдите ядра били проблемът на партиите преди евровота

Това показват социологическите сметки на Цветозар Томов и Юлий Павлов

14.05.2019 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
Не скандалите с имоти, а твърдите ядра били проблемът на партиите преди евровота

Ще повлияят ли на евровота на 26 май скандалите с евтините апартаменти и луксозните къщи, финансирани с европейски пари за туризъм? Президентът Румен Радев призова за пълна проверка на властта, а от ГЕРБ отговориха със сигнал срещу него в ЦИК.

Социологът Цветозар Томов не очаква скандалите да променят баланса на силите и да доведат до разместване на пластовете. Той е на мнение, че отношението към скандалите и изборите не е толкова активно извън медиите. Според него проблемът на партиите ще бъде да мобилизират собствените си избиратели, най-вече твърдите си ядра.

"Партията, която ще спечели изборите, ще вземе най-много 600 хил. гласа. В този смисъл няма мобилизация на твърдите ядра и не може да има на такива избори. Безспорно три партии ще имат евродепутати и още две имат шансове да имат", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

С мнението се съгласи и колегата му Юлий Павлов, който подчерта, че на такива избори гласуват само твърдите ядра и проблемът на партиите е именно те да бъдат мобилизирани. А скандалите с имотите на властта намалявали вероятността да гласуват повече хора на 26 май.

Според Павлов ерозията при избирателите е по-голяма в ГЕРБ. А по думите му в БСП лидерът Корнелия Нинова си е създала много врагове на местно ниво. Павлов очаква ГЕРБ да получи около 600 хил. гласа на евровота, а БСП около 550-560 хил.

"ГЕРБ могат да имат 6 или 7 мандата. При БСП също се очертават 6 твърди, при ДПС 3 са твърдите. Ако влезе "Демократична България", това означава, че едното място ще отиде при ГЕРБ или ДПС. Не вярвам, че ВМРО ще вкара евродепутат", прогнозира той в "България сутрин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК