КТ "Подкрепа" предлага оценка "Възпитание" за учениците

Пренебрежителното отношение към учителя било тревожна тенденция

01.05.2019 | 21:21 Редактор: Василена Василева
КТ

През последните години в България се наблюдава тревожна тенденция - задълбочаване на отрицателното и дори пренебрежително отношение към професията на българския учител от страна на родители, ученици, общественост.

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" решително изразява своето възмущение и категорично несъгласие с този недопустим негативен процес в обществото ни, се посочва в декларация от синдиката до народните представители, до общинските съветници и българското общество.

Предлага се незабавно въвеждане на оценка "Възпитание" на учениците - подход, който се практикува в повечето страни от ЕС и дава много добри резултати.

Синдикатът изразява своето дълбоко възмущение и непримиримост към всички форми на агресия и психически тормоз, на които е подложен българският учител, защото подобни прояви не само трайно увреждат здравето и авторитета на педагозите, но и рушат вековните образователни традиции на българската държава.

През последните години негативизмът ескалира и агресията намира място и се проявява както в класната стая, така и извън нея от страна на родители, зад които стоят родителски организации, НПО и отделни представители на родителската общност, посочват от синдиката.

За да има нормален и пълноценен учебен процес не са достатъчни само дигитализацията на учебния процес и повишаването на доходите в системата на образованието, необходимо е дисциплиниране на класната стая и на българския родител, за когото е крайно време да поеме своята ефективна отговорност, пише още в декларацията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК