Спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

До 2023 година бъдещите пенсионери ще избират формулата за изчисляване на пенсията им

19.04.2019 | 13:09 Редактор: Тодор Петров
Спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

За една година се спира месечната помощ за дете при 5 неизвинения отсъствия от училище за съответния месец. Същата мярка ще се прилага при тридневно отсъствие без извинителна причина от предучилищна група. 

Гласуваните промени в Закона за социално подпомагане целят да се намали броят на отпадащите ученици и неграмотността в образователната система. Измененията влизат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник или за следващата 2019/2020 учебна година.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

"Не отнемаме пари, много ясно сме го казали. Тези пари остават при детото. Могат да бъдат използвани за дрехи, за обувки, за транспорт. В същото време родителите си купуват алкохол с тези пари", заяви народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

"Да се опитаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", коментира Александър Сиди от "Обединени патриоти".

Окончателно депутатите приеха новите пенсионери сами да избират по коя формула да бъдат изчислявани пенсиите. Това ще е възможно за всички, които предстои да спрат работа до началото на 2023 година. 

Тези, които вече са подали документи, имат шест месеца да променят решението си за формулата, декларирайки това пред Националния осигурителен институт. 

В момента в сила са две формули. Старата дава право на кандидат-пенсионерите да избират дали пенсията им да бъде изчислявана по новата формула, включваща само стажа след 2000 година или по стария ред, който включва и трите най-добри години преди 1997 година и тези в периода 1997-1999 година. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК