България е инвестирала 1 млрд. за интеграция на ромите, изчисли Каракачанов

Предлагат спиране на помощите на родителите, които не пускат децата си на училище

26.03.2019 | 20:00 Редактор: Бойко Димитров
България е инвестирала 1 млрд. за интеграция на ромите, изчисли Каракачанов

Около 1 милиард лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов. На кръгла маса в министерския съвет той обсъди с общественици концепцията си за интеграция на ромите.

Част от предложенията в концепцията за интеграция на ромите са спиране на помощите за родителите, които не пускат децата си на училище, както и предоставяне на детски надбавки в натура, за да се намалят злоупотребите със социалните плащания. В рамките на дискусията вицепремиерът Красимир Каракачанов представи приблизителна сметка на парите, които са дадени по програми за ромската интеграция – без резултат. 

"Към момента това , което ние успяхме да съберем е около 1 милиард лева – равен на нула лева и нула стотинки. Ключови за концепцията са мерките за премахване на гетата, справяне с ромската престъпност и ограничаването на раждаемостта от малолетни", каза вицепремиерът.

По време на дискусията бяха направени и по нестандартни предложения като приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР. Концепцията ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет в рамките на следващата седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК