20 години по-късно: Повече прилики, отколкото разлики имаме със Сърбия

Властта на Вучич през очите на Марко Сокарев – Виктор Борисов разказва

24.03.2019 | 14:50 Редактор: Иван Берберов
20 години по-късно: Повече прилики, отколкото разлики имаме със Сърбия

Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите, протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната. 

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира. 

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и безата им в Косово", посочи Сокарев. 

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.

Харесайте ни във Facebook ТУК