Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: От мълнията до тока

Зависимостта от тока е все по-голяма, а инвестициите в стабилна и качествена инфраструктура - наложителни

19.06.2022 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

Може би всеки от нас си е задавал поне веднъж въпроса - как би живял, ако няма ток. За съвременния човек липсата му е синоним на лош ден. Всичко работи с електричество - осветление, отопление, комуникации. Електроенергията ни спестява време, труд и усилия, които хората, живели преди 20-ти век, са полагали ежедневно. Колкото повече напредва научно-техническият прогрес, толкова по-зависими ставаме от нея. Енергетиката винаги е най-уязвимият сектор, когато се стигне до геополитическо напрежение. Затова всичко, свързано с нея, е част от националната сигурност.

По-възрастните знаят какво е да няма ток. През 80-те години, социалистическа България изнася електричество, за да печели твърда валута. Това налага в цялата страна да се въведе режим. Правят се графици, редуват се квартали, за да е справедливо за всички. Имало е месеци, когато токът е пускан и спиран през два часа. Погледната от Космоса страната ни тогава напомня за дискотека.

"Така е устроен съвременният свят, че в момента в най-голяма степен енергията, която ползват всички, е електрическата. Количеството консумирана ел. енергия на глава от населението е показател за нивото на развитие на държавите. Най-развитите използват значително повече, отколкото тези, които са в по-изостанало социално-икономическо отношение. Затова количеството на консумираната електроенергия е в пряка корелационна зависимост със стандарта на живот". Това казва проф. д-р инж. Тотьо Тотев от Техническият университет в София.

С развитието на елекрониката, зависимостта от тока е все по-голяма, а инвестициите в стабилна и качествена инфраструктура - наложителни. Междувременно развитите държави обучават гражданите си какво да правят при внезапна и дълготрайна повреда на електроенергийната мрежа. В средата на ноември 2021 г. Австрия провери готовността си за действие при евентуален срив на електроснабдяването.

Германската Федерална служба за защита на населението разпространи видеоклип с инструкции, ако дълго време в цели региони има проблеми с доставките на ток и газ. В подобен случай се налага връщане към стария, забравен начин на живот.

Електричеството не е изобретено, то съществува в природата. На човечеството обаче му трябват хиляди години, за да открие начина, по който се поражда и как да се произвежда. През 18 век американският учен Бенджамин Франклин прави опит по време на буря с ключ и хвърчило. Той доказва, че мълнията е електрическо явление. Следват 100 години, в които физици и изследователи от цял свят работят в тази област, за да получат електроенергията, такава каквато я познаваме днес.

Ученият, който озарява целият свят с електричество, е американският изобретател от сръбски произход Никола Тесла. Благодарение на него токът вече е достъпен за всички. Като голям природозащитник, той се тревожи, че човечеството бързо изчерпва природните ресурси и насочва опитите си към методи, които използват естествената енергия от земята и небето.

"Тесла можем да кажем, това е Стив Джобс на 19-и век. Той създава електрическите апарати, които по настоящем ние използваме при генериране и предаване на електроенергия. Показва, че променливият ток много по-ефективно позволява производството да се съсредоточи в една мощна електростанция далеч от града. И вече тази енергия да се пренася на големи разстояния до крайните потребители". Това посочва проф. дфзн Виктор Иванов, ръководител катедра "Обща физика" във Физическия факултет на Софийския университет "Св.. Климент Охридски".

Американският предприемач Джордж Уестингхаус става основен спонсор на Никола Тесла. През 1895 година те построяват на Ниагарския водопад първата електроцентрала, която функционира изцяло на базата на променлив ток. До този момент генераторите за електричество са разполагани близо до домовете на потребителите.

По времето, когато Тесла разработва концепцията за променливия ток, германският физик Хайнрих Херц открива радиовълните. След това италианският изобретател Гулиелмо Маркони осъществява радиопредаване. Тесла разбира за огромния потенциал на електромагнитните вълни за предаване на информация на далечно разстояние и започва да работи по идеята за пренасяне на електроенергия по безжичен път.

"В Колорадо Спрингс той построява мощен генератор на електромагнитни вълни, който позволява получаване на милиони волтове в областта на мегахерцовия диапазон. Целта му е била по този начин да предаде енергия от Америка до Париж, но това не се получило", обяснява още проф. Виктор Иванов.  

"Огромният генератор на Тесла все пак успява да захрани 30 електрически крушки на разстояние 15 мили от Колорадо Спрингс, които не са били свързани към нищо. Светкавиците произведени при този експеримент са много силни. Гърмът оглушителен. Всички конете, които се намират в областта, започват да подскачат заради металните си подкови. И все пак, аз мисля, че в случая нямаме съвсем пряк пренос на електрически заряд, а това се е случило заради електромагнитната индукция - пренасяне на енергия чрез вълни", каза проф. дфн Албена Паскалева, заместник-директор на Института по физика на твърдото тяло при БАН.  

Дори след овладяването на електричеството учените не спират да търсят нови начини за производството му. Вече има проекти за генериране на енергия от фотоволтици в Космоса, чрез насочване на сноп от микровълни към Земята. Трудностите към този момент обаче са изключително много и затова идеята все още е само в сферата на фантастиката.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК