Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Дарове за богове и хора

Преди да започнат да разменят подаръци по между си, хората са го правили в полза на Боговете

26.12.2020 | 20:00 Редактор: Радостина Димитрова

Подаръците! Има ли някой, който да не ги обича?! Те са израз на любов, признателност, благодарност. Даваме и получаваме с и без конкретен повод, защото даряването е сред най-древните ритуали. Преди да започнат да разменят подаръци по между си, хората са го правили в полза на Боговете. А психолозите са категорични – този жест ни прави истински щастливи.

Историята на подаръците започва от най-древни времена. В племенната общност вождът чрез дарове показвал кой ще заеме по-високо място в йерархията.

"В началото предполагаме, че подаръците са били по-обикновени – животински зъб или красив камък, парче от кора от дърво. Такива са били древните подаръци на праисторическия човек. После се появяват сечивата. А и подаръците се усложняват – стават все по-съвършени. Например на зъбите се пробиват дупки и се поставят върху огърлица и става вече един завършен красив подарък." Това разказва Петя Овчарова, управител на сайт за подаръци "Бабина ракла".

Още преди хора да започнат да си разменят подаръци, те вярвали, че оцеляването им на земята се дължи на висша сила, която свързвали с боговете. Затова ги дарявали с красиви предмети. Така засвидетелствали уважение и страхопочитание. Правили това с надежда, че всевишната сила ще е с тях и ще ги закриля.

Египтяните са първите, които започват да разменят по между си подаръци в навечерието на Новата година. В самото начало шумното и весело отбелязване на празника е религиозен акт. Древните общества вярвали, че всеки нов годишен цикъл става по волята на Боговете.

През Средновековието изключително ценен подарък са книгите. Те са били скъпи и не всеки е могъл да си ги позволи. На такива дарове са се радвали владетели, благородници, духовници и заможни хора. Тъй като простолюдието не разполагало със средства, разчитало на своето въображение. Тогава мъжете подарявали на любимите си жени романтични стихове и песни, а те от своя страна им връщали жеста с кичур от своята коса.  

"Цветята са най-благоуханният и романтичен подарък, който може да получи една жена. А когато са в комбинация със шоколад или бонбони предизвикват много радостни емоции. Всяко цвете има свое послание, а багрите в които е обсипано от природата казват много повече за чувствата на даващия", обяснява търговецът на цветя Мариана Георгиева.

Подаръкът е нещо специално. Самият факт, че някой го прави, безгласно казва, че даващият мисли за другия човек. 

"Получавайки подарък, ти получаваш зачитане на собствената си личност. Човекът, който ти прави подарък ти казва: "Ти за мен си важен! Ти за мен съществуваш! Тебе те има!" И всъщност това е нещото което ни кара да подхождаме към подаръците с усмивка, да бъдем искрено изненадани и с приятно усещане, когато получим подарък от близък човек", казва психологът Доника Боримечкова.

Един от най-предпочитаните подаръци за жена е диаманта. Брилянтите предизвикват истинска еуфория от древността до наши дни. Не така стоят нещата със златото. Благородният метал, широко разпространен и употребяван сега, в миналото е бил погребален дар.

"Злато обикновено се употребява в погребения. То не се носи като бижута, тъй като хората много отдавна са разбрали, че този благороден метал има изключителна проводимост. До XIX век никой не се е съмнявал, че душата е безсмъртна, но много са се съмнявали дали тя е достатъчно силна, за да може да се отласне от тялото и да се освободи. Затова траките, египтяните и елините са покривали лицата на покойниците със златни погребални маски. Колкото повече злато има в един гроб, толкова по-слаб е човекът. Затова най-богатият гроб е на Тутанкамон. Той е юноша", разказва историкът и културолог доц. Веселина Вачкова.

Тракийските царе са поемали по задгробния си път с подаръците, които са получавали приживе. Даровете не са онаследявани, защото са имали пряка връзка между дарителя и получателя. А поставянето на тези предмети във вечния дом на починалия означавало, че живите винаги ще са с него.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Интересно. С времето всяка традиция се видоизменя и придобива съвсем различен облик! Сигнализирай за неуместен коментар